Başaran Akademi | Yazılım Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur?
1.12.2021

Yazılım Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur?

Yazılım uzmanı çalıştığı kurumun bilişim teknolojileri ihtiyaçlarını belirli platformlar üzerinde bir veya birden fazla programlama dilini kullanarak çözen kişidir. Yazılım geliştirme sürecinde bir yazılım uzmanı; AR-GE çalışmaları yapar, algoritma geliştirir, veritabanı tasarlar ve yazılımın geliştirme aşamasındaki diğer tüm görevleri yerine getirir. Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle popülerliğini hızla arttıran yazılım uzmanlığı, geleceğin meslekleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Yazılım uzmanları, Microsoft, Google, Tesla ve Amazon gibi dev şirketlerin yanı sıra bilgi teknolojilerini kullanan her sektör ve şirketlerde çalışabilir. Yazılım uzmanlarının çalışma alanları ve kazançları sahip oldukları sertifikalara, mesleki edinimlere ve görev tanımlarına göre farklılık göstermektedir.

 

Yazılım Uzmanı Nasıl Olunur?


Yazılım uzmanı olmanın önündeki en büyük ön yargı fakültelerin bilgisayar veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olunması gerektiği düşüncesidir. Bu düşünce tamamen yanlış değildir. Çünkü bu alanda iyi bir üniversite eğitimi bizi sektöre daha hızlı ve donanımlı bir yazılım uzmanı olarak hazırlayacaktır. Yine de yazılım uzmanı olmak için bireysel araştırmaların yanı sıra alanında uzman eğitmenler tarafından verilen sertifikalı kurslar da oldukça faydalı olmaktadır. Yazılım uzmanlığı eğitimi bol bol pratik yapmayı gerektiren bir süreçtir. Aynı zamanda güncel gelişmeleri takip etmek ve kendinizi sürekli yenilemek süreci başarıyla sonuçlandırmanıza yardımcı olacaktır. Aldığınız yazılım uzmanlığı kursunu başarıyla tamamladıktan sonra size verilen sertifikaların ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği varsa iş bulma süreciniz hızlanacaktır. 

 

Yazılım Nedir?


Son 20 sene içinde çevremizle iletişime geçme şeklimiz bütünüyle değişime uğradı. Baktığımız her yerde farklı bir elektronik aygıt ile karşı karşıyayız. Ortak yanları ise konuştukları dil. Yazılım nedir diye sorduğumuzda da bu ortak dili açıklayarak işe başlamak doğru olacaktır. Yazılım en yalın anlatımıyla bilgisayarın belirli işlevleri yerine getirmesi için onu yöneten kodlar bütünüdür. Yazılımcılar bu kodları yazan uzmanlardır. Bizler de günlük hayatımızın hemen hemen her alanında bu kodları kullanarak sistemi aktif olarak çalıştıran başarılı tüketicileriz. ATM'den para çekerken de, ulaşım araçlarında kartımızla ödeme yaparken de telefonlarımızdaki popüler uygulamaları kullanırken de yazılım uzmanlarının kodladığı başarılı sistemi kullanıyor ve aslında yazılım dünyasının bir parçası oluyoruz.

 

Programlama Dilleri Nedir?


Dünya üzerinde 208 ülke ve ortalama olarak 7 binden fazla dil ailesi var. Evrensel olarak her birimiz bambaşka yapılara sahip dil ailelerinden geliyoruz. Yazılım dünyası ise kodlardan oluşan ortak bir dil topluluğu olarak, yazılımcıları kendi küresel topluluklarının bir parçası haline getirir. Yazılım dünyası içerisinde de birbirinden farklı pek çok programlama dili bulunmakta ve her bir programlama dilinin hizmet ettiği alanlar dolaylı ya da doğrudan birbiriyle bağlantılı olabilmektedir.

Günümüzde ismini çok sık duyduğumuz programlama dilleri vardır. Hatta bu programlama dilleri ile geliştirilmiş dünyaca kabul gören birçok uygulamayı da gündelik yaşantımızda kullanmaktayız. Mobil sektörünün devi Java, Google'dan Netflix'e kendini kanıtlamış ve günümüzde rağbet gören alanlardan biri olan yapay zeka üzerinde de adından söz ettiren Python, internet dünyasının en çok kullandığı dillerden biri olan PHP, en eski dillerden biri ve peşi sıra pek çok dil ile bağlantısı olan C ve nihayetinde en güncel dil olarak kabul gören C# 'ı en popüler programlama dilleri olarak sayabiliriz.

 

.Net (C#) Nedir?


.Net, yazılım devi Microsoft tarafından 2000'li yılların başında geliştirilmeye başlanan  programlama  dillerinin çatısıdır. .Net yazılım platformunun lokomotif dili ise C#'tır. Web programlama alanında en yaygın kullanılan yazılım geliştirme platformudur. Ülkemizde birçok firma yazılım teknolojileri çözümlerinde .Net teknolojisini tercih eder.

 

ASP.NET Nedir?

ASP.NET Microsoft tarafından dinamik web sayfaları oluşturmak ve web uygulamaları geliştirmek için tasarlanan açık kaynak kodlu, server-side web geliştirme frameworküdür. ASP.NET, eski adıyla ASP olarak Ocak 2002 tarihinde .NET Framework 1.0 ile piyasaya sürüldü. Günümüzde Microsoft ASP desteğini kesmiştir ve onun yerine halefi olan ASP.NET'i desteklemektedir. ASP.NET platformunda .NET çatısı altında olan tüm diller, örneğin Visual Basic ve C#, kullanılabilir.

Bir web sitesi veya web uygulaması geliştirirken ASP.NET'i kullanmak için pek çok iyi neden vardır. Yüksek hız, düşük maliyet ve geniş dil desteği en önemli faydaları arasındadır. ASP.NET, ayrı olarak kurulması ve yapılandırılması gereken diğer web geliştirme platformlarından daha az kurulum ve yapılandırma gerektiren Windows sunucu ortamında yerleşik bir şekilde yer alır. ASP.NET ile oluşturulan web siteleri ve web uygulamaları, örneğin PHP ile oluşturulan web sitelerinden daha hızlı ve daha verimlidir. ASP.NET'in popülaritesi, çevrimiçi kaynakları ve yetenekli geliştiricileri bulmayı kolaylaştırır.

 

Yazılım Geliştirme Uzmanı Maaşları?


Yazılım uzmanlarının maaşları çalıştıkları sektöre, kuruma ve mesleki kıdemlerine göre farklılık göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre yazılım uzmanları ortalama 5000 TL ile 10.000 TL arasında bir maaş skalasına sahiptir. Kendini yetiştiren ve alanında yetkin yazılım uzmanları ise ortalamanın üzerinde bir maaş ile pek çok alanda çalışma imkanı bulabilmektedir.

 

Programlama Dili Öğrenmek Bize Ne Kazandırır? 


Yazılım nedir sorusunu cevapladıktan sonra programlama dillerine genel bir yaklaşım getirdik. Peki programlama dili öğrenmek bize ne kazandırır? Yazılım dünyasında var olmak isteyen her yazılımcı adayı programla dili bilmelidir. Bir bilgisayarın iletişim dilini anlamak yazılım alanında kariyeriniz için elde edeceğiniz iyi becerilerden biridir. Teknik becerinizi yaratıcılıkla birleştirmek ise işlevselliğinizi arttıracaktır. Elbette farklı çalışma alanları farklı dilleri öğrenmeyi de gerekli kılar. Bir yazılımcı adayı olarak mobilde uygulama geliştirmek ya da internet siteleri kurmak gibi fikirlerinizi ilgi alanınızla beslemeniz size iyi bir yol haritası çıkarmanızda yardımcı olacaktır. 

 

Programlama Dili Öğrenmeye Nereden Başlanmalı?


Bir programlama dili ile tanıştığımızda hayatımıza binlerce yeni kavram giriyor. Bu dünyaya adım atmışsanız artık siz de yukarıda bahsettiğimiz o küresel dil topluluğunun bir parçası oluyorsunuz. Uzun çalışma temposu ve bitmek bilmeyen bir merak, alanınızda geliştirdiğiniz her bir uygulama ile artık yazılımcı olma yolunda emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır. Başladığı gibi kalmayan ve sürekli gelişmeye açık bir alan olan yazılım için seçtiğiniz programlama dili üzerinde derinlemesine bir analiz yaparak başlayın. Bu programlama dili istekleriniz ve ilgi alanlarınızla örtüşüyor mu? Projeleriniz piyasadaki ihtiyaçları ya da potansiyel fırsatları karşılıyor mu? Tüm bu soruları cevapladıktan sonra alacağınız doğru bir eğitim, öğretici kaynaklar ve yeterli tekrarlar sizi her zaman ileri seviyeye taşıyacaktır.

Yazılım (.NET) Uzmanlığı Kursu


Başaran Akademi 21 yıllık eğitim deneyimi ile bilişim teknolojileri alanında bireysel ve kurumsal eğitim ihtiyaçlarına çözümler sunmak üzere kurulmuştur. Bilişim teknolojileri alanında Microsoft’un partneri olarak Akdeniz bölge lideri bir kurumdur. Yazılım (.Net) Uzmanlığı Kursu ile bilgi teknolojileri alanında web yazılımları ve veri tabanı uygulamalarını öğrenerek yazılım uzmanı olabilirsiniz. Başaran Akademi’de alacağınız Yazılım (.Net) Uzmanlığı Kursu’ndan sonra Başaran Akademi sertifikasına ek olarak MEB Onaylı ve Uluslararası Sertifikasyon programlarımıza katılabilirsiniz.

 

Sektörde aranan ve başarılı bir yazılım uzmanı olmak için ilk adımların atıldığı, en temelden başlayıp ileri seviyeye kadar ilerleyen ve her sene binlerce mezun veren Yazılım (.Net) Uzmanlığı Kursu'muzu inceleyebilirsiniz.