Başaran Akademi | Excel'in Yakın Tarihine Genel bir Bakış
22.01.2022

Excel'in Yakın Tarihine Genel bir Bakış

Günümüz iş yaşamı için Micsosoft Excel vazgeçilmez bir bilgisayar programıdır. Verdiği teknik destek, iş sürecini hızlandıran formül bazlı bir yazılım olması, raporlama konusunda haklı başarısı göz önüne alındığında Microsoft Excel ne iş yapıyorsak yapalım vazgeçilmez programımız olmaya devam edecek. Microsoft Excel’in yakın tarihine göz atacak olursak takvim bizi 1978 yılına götürecektir. Günümüz modern Excel’in yazılımcısı, Amerika Birleşik Devletleri’nin Cambride şehrinde bulunan Hardvard Üniversitesi öğrencilerinden Dan Bricklin’dir. Bricklin’in vaka çalışması için bir analiz raporu hazırlaması gerekir. Bu uzun raporu yapmak için iki seçeneği vardır; ya manuel olarak yazacaktır ya da basit düzeyde bir bilgisayar programı kullanacaktır. 

 

Dan Bricklin, ikinci seçenek üzerinde yoğunlaşır ve ortaya VisiCalc adını verdiği ilk çalışması ortaya çıkar. VisiCalc, 4 sütun 20 satırdan oluşan ve kişisel bilgisayarlar için ilk elektronik tablo bilgisayar programı olarak yakın tarihteki yerini alır. Apple II için piyasaya da sürülen VisiCalc’ın basit aritmetik işlemleri, kaydırma çubukları ve hesaplamalar gibi temel düzey işlevleri vardı. VisiCalc; gelişimiyle birlikte bilgisayarı hobi amaçlı olmaktan çıkarıp basit muhasebe işlemleri baz alınarak iş hayatına entegre etmesiyle bugün kullandığımız Excel’in ilk versiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

 

MICROSOFT MULTİPLAN VE MICROSOFT  EXCEL 

 

1982 yılına geldiğimizde Microsoft, “Multiplan” adını verdiği elektronik tablo programını kullanıcılarının beğenisine sunar. Üç yıllık bir deneme ve gelişim sürecinden sonrası ise 1985’de Apple Macintosh için, 1987’de Microsoft Windows işletim sistemi için bugün kullandığımız Excel’in ilk sürümünü piyasaya sürdü. 

 

Teknolojinin sürekli gelişmesi ile Excel’in de farklı versiyonları karşımıza çıktı. Temelde bir tablolama programı olan Excel günümüze geldiğimizde iş dünyasının en çok kullandığı program olma özelliğini koruyor. Microsoft Excel global bir yazılım türü olarak, ortak dil mantığıyla her sektörü kucaklayan ve kompleks verilerle kendini geliştiren bir yazılımdır. Aynı zamanda diğer Microsoft Office programları ile entegre çalışabiliyor olması, veri aktarımı yapılabilmesi onu vazgeçilmez bir iş programı haline getiriyor.

 

SON DURAK; İLERİ EXCEL 

 

Bugün günümüz iş dünyasında kullandığımız programları ileri seviye kullanabiliyor olmak bize her zaman artı sağlamaktadır. Veri analizi ve kompleks grafikler, raporlama veya formül bazlı işlemler denildiği zaman ilk aklımıza gelen program olan İleri Excel; veri yönetimi ve raporlama alanına dair tüm işlemlerde eksiksiz ilerlemenizi sağlayacak iş dünyasının en çok rağbet gören programıdır. 

 

İleri seviyede Excel öğrenmek için yetkin bir özel öğrenim kurumundan uygulamalı olarak eğitim almak gerekmektedir. Örnek uygulamalarla; veri yönetimleri , mantıksal fonksiyonlar, tek ve çift değişkenli tablolar, ileri fonksiyonlar, excel sorguları ve makrolarla çalışmak İleri Excel’in temel konularından bazılarıdır. 

 

Başaran Akademi 22 yıllık eğitim deneyimiyle, sürekli gelişen bilişim ve teknoloji alanında yetkin bireyler yetiştirmek için bireysel ve kurumsal eğitim ihtiyaçlarına çözümler sunmak üzere kurulmuştur. Microsoft’un iş partneri olarak güncel lisanslı programlar ve sektör deneyimli eğitmenler ile uygulamalı eğitimler vermekte ve öğrencilerini sertifikaladırmaktadır. Başaran Akademi bünyesinde verilen “İleri Excel ile Veri Yönetimi ve Raporlama” eğitimi, veri analizi, raporlama, grafik, tablolar, iç içe formül yazma, makrolar ve dashboard konularında uzman olmanızı hedefleyen yetkin bir eğitimdir. Eğitim sonrasında Başaran Akademi sertifikasına ek olarak uluslararası alanda geçerli Microsoft’un sertifika sınavlarına katılabilir ve yetkinlik alanınızı geliştirebilirsiniz. İleri Excel ile Veri Yönetimi ve Raporlama eğitimine dair merak ettiğiniz tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz.