Başaran Akademi | SAP Nedir?
6.12.2021

SAP Nedir?

SAP, uluslararası standartlarda ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) yazılımı yapan çok uluslu bir Alman şirketidir. Günümüzde büyük ölçekte ve uluslararası alanda çalışan bütün firmalar SAP’ın kendi departmanlarına uygun modüllerini kullanmaktadır. Üst yönetime şirketin planlama ve veri kontrolünde fayda sağlayan SAP’ın son yıllarda talebi oldukça artmış ve SAP programını yetkin kullanan çalışanlar sektörlerinde ayrıcalıklı hale gelmiştir. 
 

ERP Nedir? Ne İşe Yarar?

ERP (Kurumsal Kaynak Planlama), firmaların tüm kaynaklarının bir araya getirilmesini, yönetilmesini ve bilginin verimli kullanılmasını sağlamak için geliştirilmiş yazılımın genel adıdır. ERP, etkin kullanıldığı işletmelerde maliyet tasarrufu ve çalışan verimliliğinin artışı gibi olumlu iyileşmeler sağlar. Bununla birlikte üst yönetime veriyi doğru analiz edebilme, yönetebilme ve hızlı karar alma gibi büyük ölçekte maksimum fayda prensibiyle çalışır.
 

SAP Modülleri Nelerdir?

SAP kendi içinde pek çok modüle ayrılmaktadır. Her departmanın ihtiyaçlarına göre kategorize edilen modüller ile departmana ait veriler bilgisayar ortamında minimum hata ile takip edilip yönetilebilir bir hale getirilir. SAP modülleri birden fazla verinin aynı anda bilgisayar ortamında takip edilmesine olanak sağlar.

Başaran Akademi'de SAP Kursu olarak alabileceğiniz 3 farklı paket yer almaktadır:

  1. SAP Kullanıcı Eğitimi
  2. SAP Basis Danışmanlığı Eğitimi
  3. SAP ABAP Danışmanlığı Eğitimi
     

SAP Malzeme Modülü (SAP MM)

SAP MM (Malzeme Yönetimi ve Satın Alma) Modülü, işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik tedarik edecekleri malzemelerin planlanması, bu malzemelerin satın alınması, malzeme stoklarının yönetilmesi, lojistik operasyonlarını ve faturalandırma aşamalarının yürütülmesini sağlar.
 

SAP Malzeme Modülü (Malzeme Yönetimi ve Satın Alma) Modülü ile satın alma operasyonlarını en uygun hale getirmek mümkündür. SAP MM Modülü kursu satın alma faaliyetinin ilk adımı olan malzeme ihtiyaç planlanması ile başlar. Potansiyel tedarikçileri belirleme ve tedarikçiler için teklif talebi oluşturarak  satıcıdan ürün ya da hizmet fiyatları için teklifler alınır. Ardından en iyi fiyatı veren satıcıya otomatik sipariş açılır. Malın depoya girişinden sonra, fatura ve irsaliye giriş prosedürlerini işleyip, etkin ve verimli bir şekilde tedarik planlama ile birlikte malzeme yönetim süreçlerini tamamlamış olacaksınız.

Başaran Akademi SAP MM (Malzeme Yönetimi ve Satın Alma) Modülü Kursu’nda; 

  1. Malzeme Yönetim Modülü Tanımı
  2. Ana Veriler
  3. Satın Alma / İadeler
  4. Stok Yönetimi
  5. Lojistik Fatura Kontrolü 
  6. Süreç Testleri
  7. Üretim
  8. Satış Süreçleri
  9. Nakliyat
  10. Faturalama
  11. Raporlama başlıklarına dair süreçler gösterilecektir. 
     

SAP Finans Muhasebe  Modülü  (SAP FI)

SAP FI (Finansal Muhasebe) Modülü, SAP’ın farklı departmanlara ait modülleri ile %100 entegrasyona sahip bir modüldür. Uluslararası ya da büyük ölçekte çalışan işletmelerde ortaya çıkan karmaşık ya da farklı bölümlerden gelen işlem döngüsünü anlaşılabilir bir hale getirmek ve hata payını azaltmak için kullanılır.  SAP FI (Fİnans Muhasebe) Modülü ile verileri kayıt altına alınması, işlemlerin eksiksiz sağlanması ve finans verilerinin doğru şekilde raporlanması sağlanır.


SAP FI (Finans Muhasebe) Modülü, standart işlem yapısında işletmenin tüm özel raporlama ihtiyacına cevap verebilecek kategorileri içerisinde barındıran bir modüldür. Kullanım kolaylığı, etkin yapısı ve diğer modüllerle entegre çalışabilmesi dolayısıyla işletmeler için ulaşılabilir çözümler sunan bir sistem ağı oluşturmaktadır. Böylece üst yönetime şirketin planlama ve kontrolünde fayda sağlanmasına yardımcı olur.
 

Başaran Akademi SAP FI (Finans Muhasebe) Modülü Kursu’nda;

  1. Ana Veriler
  2. Defteri Kebir Muhasebesi
  3. Müşteriler Muhasebesi
  4. Satıcılar Muhasebesi
  5. Duran Varlık Muhasebesi başlıklarına dair süreçler gösterilecektir.
     

SAP Satış Dağıtım Modülü (SAP SD)

SAP SD (Satış ve Dağıtım) Modülü İşletmelerin satış ve dağıtım operasyonlarındaki veri alışverişi sürecini yöneten modüldür.  İşletmelerdeki ilgili birime bağlı ürün ve hizmetlerin satış, sevkiyat ve faturalandırmaya kadar olan iş süreçleri bu modül ile yürütülmektedir.


SAP SD (Satış ve Dağıtım) Modülü satış dağıtım ağında doğru organizasyonu kurar.  Mevcut ve potansiyel müşterilere yönelik esnek, ileriye dönük alternatif işlemler hazırlar. Aynı zamanda satış sözleşmelerinin takibi, sevkiyat aşamasında planlama ve maliyet hesapları gibi yetkin bir entegrasyon sağlar. Geniş raporlama altyapısı ile şirketler arası pek çok veriyi minimum hata payı ile üst yönetimin planlama ve kontrol kısmına hazırlar. 
 

Başaran Akademi SAP SD (Satış ve Dağıtım) Modülü Kursu’nda;

  1. Müşteri Ana Verileri
  2. Malzeme Ana Verileri
  3. Fiyat Ana Verileri
  4. Satış Süreçleri başlıklarına dair süreçler gösterilecektir.

SAP Eğitimi

SAP’ın uluslararası ağı çok güçlüdür. Başarılı raporlama sistemi ile şirket içinde tam entegrasyon sağlayabilmektedir. Operasyonel planlamalarda üst düzey başarı grafiği ile bugün yoğun iş trafiği içinde en çok tercih edilen kurumsal kaynak planlama programı alanında ününün hakkını vermektedir.


Başaran Akademi, SAP danışmanlarından oluşan birçok projeye imza atmış eğitim kadrosu ile işletmelerin kurumsal kaynak yazılım ihtiyaçları doğrultusunda kategorize edilen SAP Modüllerinin eğitimlerini vermektedir. SAP Eğitimi, işletmelerin farklı departmanlarındaki verileri başarılı şekilde yürütmelerini sağlayacak her çalışan ve yönetici tarafından alınabilir.