14.01.2022

Mimar Kimdir? Nasıl Mimar Olunur?

MİMARLIK TARİHİ VE MİMARİ ÜSLUPLAR 

Mimarlık içinde sanat, matematik ve fizik gibi farklı uzmanlık alanlarını bir arada barındıran bir meslek grubudur. Fiziki yapıların tasarımı, inşası, dizaynı gibi belli başlı unsurları yukarıda bahsettiğimiz uzmanlık alanlarını bir arada kullanarak oluşturur. Mimarlık aynı zamanda insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biridir. İnsanlar ilk çağlardan bu yana barınma temelli ihtiyaçları için yapılar inşa etmişlerdir. Bu yapılar herkes için belli bir fonksiyonellik ve estetik zevk ile ayrışmış, zamanla bugünkü şeklini almaya başlamıştır. Coğrafi şartlar, kültürel etkenler, demografik ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenen yapılar günümüz mimarisinin de temel taşlarıdır. 

Mimari yapılar tarihe ışık tutan, şehirlerin kimliklerini oluşturan önemli yapıtlardır. Bugün Dünyanın 7 Harikası olarak anılan yapılara baktığımızda mimarlık tarihin gelişimini rahatlıkla görebiliriz. Mimari yapılar içinde bulundukları dönemin tüm kültürel özelliklerini yansıtır. Bu nedenle günümüzde 10’a yakın farklı mimari üslup / dönem belirmiştir. Viktoryen, İslam, Romanesk, Barok, Tudor, Neoklasik, Rönesans mimari üslupları kısaca örneklendirebileceğimiz ve yakın tarihe ait dünyaca ünlü mimari yapılarda karşımıza sıklıkla çıkan tasarım modelleridir. 

MİMAR KİMDİR, NASIL OLUNUR?

Mimarlık evrensel bir meslektir. Mimar, yeni bir bina tasarlama, var olanı restore etme ya da yapıların projelerinde yer alan bir meslektir. Bir inşaat projesinin tüm aşamalarında etkin görev alan mimarların çalışma alanları oldukça geniştir. Sadece içinde yaşanılacak bir yapıdan ziyade; AVM, iş merkezi, kültürel ve simgesel yapılarda da bir fiil çalışabilmektedirler. Mimar olmak için fakültelerin mimarlık bölümlerinden mezun olan mimar adayları eğitim aldıkları fakültelerden sonra sektörlerinde aktif kullanılan bilgisayarlı çizim programlarıyla da kendilerini geliştirip, projelerini zenginleştirebilmektedirler. 

MİMAR VE İÇ MİMAR ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

İç mimarlar yapılara dair iç mekanlarda çalışırlar. İç mekanların estetik olarak müşterilerinin istekleri doğrultusunda dekorasyon, dizayn, aydınlatma, renklendirme gibi görsellerini işlevsel hale getirirler. İç mimarlar mekanların hem estetik hem de işlevsel olabilmesi için çalışır. Projenin her aşamasındaki tasarım, zaman ve bütçe olarak da yapılan plana bağlı kalır ve müşteri memnuniyetini de göz önünde bulundururlar. 

İç mimarlar fakültelerin 4 yıllık iç mimarlık bölümlerinden mezun olmalıdırlar. Mezuniyetlerinden sonra yine sektörlerine yönelik olan program ve çizim teknikleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Mesleki teoriler kadar projeleri, portfolyosu ve yetenekleri de son derece önemlidir. 

Mimarlık ise temelinde gözlem, yaratıcılık ve estetik zevk gerektirir. Aynı zamanda proje sahiplerinin zevklerine ve çevre koşullarına uyumlu işler çıkartmak da mimarların mesleki alanları için önem arz etmektedir. Bir mimar, tasarım temelli çalıştığı için iç mimardan farklı olarak daha bütüncül yaklaşımlarla ve matematiksel analizlerle projesine hazırlanır.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE 3 BOYUTLU MİMARLIK 

Dijital dönüşüm günümüz mesleklerinin pek çoğunda kendine yer bulmuş ve meslekleri çağa uydurmuştur. Özellikle tasarım alanına dair CAD programlarının gelişmesiyle birlikte bilgisayar destekli tasarım programlarını etkili kullanan mimar ve mühendisler mesleklerinde 3 boyutlu çalışmalara imza atmıştır. Bilgisayar destekli temel tasarım programı AutoCAD’ın varlığı günümüz mimarisi için büyük önem arz etmektedir. Autodesk şirketinin geliştirdiği AutoCAD ile 2 ve 3 boyutlu çizimler elde edilmektedir. Çizim standartlarını belirleyen bir konumda olan AutoCAD’ten sonra mimarlar alanlarına dair pek çok programı birbirine entegre olarak kullanmaktadır. Dış mimari yapılara özel, tasarımı saniyeler içinde ayağa kaldıran ve yine Autodesk firmasının geliştirdiği Revit ve gerçeğe en yakın görüntünün elde edildiği 3D Studio Max ile modelleme yapılmaktadır. Ayrıca mimari görsel animasyon programı olan Lumion da mimarların vazgeçilmez programları arasındadır. Bununla birlikte geliştirdikleri projeleri müşterilerine sunmadan önce mutlaka Adobe Photoshop ve 3D Printer programlarını da kullanmaktadırlar. 

Tüm bu mimari programlar doğru bir eğitimden sonra mimarlara ciddi mesleki kazanımlar sağlar. Kişinin zihnindeki tasarımları dijital ortamda gerçekleştirmesi ve görsel bir portfolyo sahibi olması kariyeri için altın bir anahtardır. Bu tasarım programlarının eğitimleri hem mesleki fakültelerde hem de özel öğrenim kurumlarında kurs olarak alınabilmektedir. Uluslararası platformda temel çizim programı kapsamında geçerli olan Autodesk AutoCAD sertifikasına sahip olmak ise bir mimar için her zaman avantajlıdır. Bu sertifikaya sahip olmak için yetkili bir eğitim ve sınav merkezinden alınacak eğitim programını başarı ile bitirmek çok önemlidir. 

Başaran Akademi 21 yıldır sektörde hizmet veren Akdeniz bölge lideri bir bilişim akademisidir. Başaran Akademi aynı zamanda Autodesk’in uluslararası yetkili eğitim ve sınav merkezi olarak kursiyerlerine eğitim sonrası kazanımlarını uluslararası alana taşımalarını sağlamaktadır. Alanında yetkin eğitmenler tarafından uygulamalı olarak verilen eğitim sonrasında öğrencileri mimarlık sektörüne hazır bir noktaya gelmektedir. Başaran Akademi’nin Mimar Pro adını verdiği ve sektöre yönelik spesifik mimari çizim programlarını kapsayan eğitim programının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.